Crisisbieb

Met Bibliotheek Campus kom je de Coronacrisis op professioneel vlak goed door. Je vind elke dag nieuwe online leeractiviteiten op Bibliotheek Campus. Dus check zo nu en dan Bibliotheek Campus in Coronatijden.

Meer dan tien nieuwe gratis e-learnings van Cubiss 

Cubiss brengt de komende twee weken diverse (gratis) e-learnings uit op Bibliotheek Campus. Je kunt vanaf huis aan de slag met:

 • 21e eeuwse vaardigheden
 • gamification
 • Ontluikend programmeren 
 • Stap in de online wereld van je kind 
 • Leren over maken 
 • Nepnieuws 
 • Online Privacy
 • Young Adults jeugdliteratuur 
 • Poëzie in de jeugdliteratuur 
 • Ethiek 
 • Jeugdliteratuur (PO). 

E-learning Informatiepunt Digitale Overheid 

De e-learning Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) wordt voor iedereen opengesteld op Bibliotheekcampus. Deze gratis online leeractiviteit over het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) duurt ongeveer 6 uur en gaat over: Wat houdt een IDO in? Waarom doen we het in de bibliotheek? Wie zijn de Manifestgroep-organisaties en welke vragen kun je in de bibliotheek verwachten? Hoe verwijzen we op een goede manier door? Welke andere websites ondersteunen ons hierbij? Welk cursusaanbod kun je inzetten (bijvoorbeeld Digisterker)? Hoe ga je om met frustratiegedrag?

Om toegang te krijgen tot de e-learnings kunnen bibliotheekmedewerkers individueel inloggen op Bibliotheekcampus.nl. 

Na de e-learning is het belangrijk om als IDO-bibliotheekteam een werkoverleg te organiseren over de wijze waarop je het IDO in de bibliotheek wilt vormgeven. Deze lokale kick-off kun je als kartrekker later plannen Medewerkers moeten dan hun praktische vragen nog even opschorten. Je kunt de kick-offbijenkomst ook digitaal organiseren in de vorm van een digitaal overleg of via Biebtobieb.Na de lokale kick-off volgt een landelijke interactieve bijeenkomst op maandag 29 juni 2020 bij de KB. Hier gaan de deelnemers in gesprek met de Manifestgroep-organisaties op basis van cases. Vervolgens krijgt elke bibliotheek een vaardigheidstraining in overleg met de betreffende POI-adviseur. 

Heb je vragen over deze leertrajecten? Neem dan contact op met de betreffende POI-adviseur / trainer in jouw werkgebied.

De Publieksservice en de Maatschappelijk-educatieve bibliotheek 

Dit leertraject gaat over BoekStart, de Bibliotheek op School en het Sociaal Domein (laaggeletterdheid). Het bestaat uit een gratis e-learning en een drietal fysieke bijeenkomsten. Bibliotheekmedewerkers kunnen deze e-learning (van ongeveer 7 uur) nu op hun gemak doorlopen. Voor deelname aan de fysieke bijeenkomsten kunnen ze het altijd weer even opfrissen. Op deze manier daalt de kennis alvast mooi in. Aan het begin van de e-learning staat een inleidend filmpje van Jos de Beij over het belang van dit leertraject voor de medewerker publieksservice en wordt er naar hun persoonlijk leerdoel gevraagd. 

Aangezien de Publieksservice en de Maatschappelijk-educatieve bibliotheek  een blended learning is, horen er betaalde fysieke bijeenkomsten bij. Hierin vindt de toepassing en borging van de kennis plaats. Uit de evaluaties van de laatste tien trajecten blijkt dat deze fysieke bijeenkomsten zeer hoog gewaardeerd worden. Medewerkers vinden het heel fijn om samen met de specialisten educatie en sociaal domein de kennis om te zetten in daadwerkelijke programma’s voor de eigen bibliotheek. Bibliotheken hoeven nu nog geen afspraken over de fysieke bijeenkomsten te maken. Eerst maar eens wat kennis vergroten!

Good Habitz drie maanden gratis voor alle medewerkers 

VOB, KB en SPN bieden alle ruim 6.000 medewerkers van openbare bibiliotheken, POI’s en landelijke organisaties drie maanden gratis gebruik van Good Habitz aan. Hiermee krijgen alle medewerkers toegang tot alle ruim 130 online trainingen op het gebied van persoonlijke effectiviteit, excell, BHV, werkgeluk, klantgerichtheid, positieve psychologie en nog veel meer. Om de lastige Coronatijden met z’n allen goed door te komen, wordt het aanbod per direct opengesteld. 

Alle organisaties krijgen een eigen account bij Good Habitz. Dit betekent dat zij zelf de emailadressen van hun medewerkers invoeren in het portal van Good Habitz. De  medewerkers ontvangen dan een uitnodiging om zichzelf te registreren op de website van Good Habitz. Elke organisatie kan vervolgens zelf managementrapportages uitdraaien en gebruik maken van de ondersteuning die Good Habitz biedt voor de interne communicatie. 

Wil je jouw medewerkers drie maanden lang gratis toegang geven tot het aanbod online trainingen van Good Habitz? Stuur dan een mail aan mirjam.vanzaalen@stichtingspn.nl en laat weten wie van jouw organisatie de contactpersoon wordt of worden voor Good Habitz. Deze persoon of personen zijn de zogenoemde ‘admin’ en krijgen een email met verdere instructies. 

Op maandag 30 maart 2020 om 10.00 uur organiseren Bibliotheek Campus en Good Habitz samen een kickoff-webinar.
Aanmelden voor de webinar kan via deze link of op www.BibliotheekCampus.nl.
Zorg ervoor dat je medewerkers voor de kick-off toegang hebben tot Good Habitz!

Bibliotheek Campus vullen met online leeractiviteiten 

De meeste POI’s beschikken over een schat aan leermateriaal dat we met spoed willen ontsluiten voor de branche. Ons verzoek aan jullie is om zo snel mogelijk intern een oproep te doen aan de collega’s om aan te geven welk materiaal geschikt is om te delen en waar dit materiaal online vindbaar is. Dit hoeven niet alleen e-learnings te zijn, maar bijvoorbeeld ook longreads, video’s of (eerder opgenomen) webinars. De snelste en meest eenvoudige aanpak is dat wij per online leeractiviteit het internetadres en een korte beschrijving ontvangen. Saskia Endeman en haar collega’s van Bibliotheek Campus plaatsen dan de beschrijving als tegel in Bibliotheek Campus met een doorlink. Voor een uitgebreide beschrijving van de leeractiviteit en de ingevulde zoekfilter is een formulier beschikbaar. 

Webinar 

De KB organiseert samen met Bibliotheek Campus allerlei webinars waar medewerkers live aan kunnen deelnemen. Zo staan er een webinar met David Lankes én een ‘digitale-live-aftrapbijeenkomst’ met Good Habitz op programma. Op Bibliotheek Campus vind je altijd de nieuwste webinars en kun je terugkijken. 

Heb je zelf kennis en expertise in huis die je graag met collega’s wilt delen. Geef dan zelf een webinar! Levien den Boer (KB) helpt je daar graag bij. De KB stelt de software GoToWebinar gratis beschikbaar en iedereen kan daar gebruik van maken. Levien biedt bovendien de benodigde ondersteuning bij het organiseren en uitvoeren van het webinar. De stappen voor het organiseren van een webinar zijn als volgt:

 • Meld je bij Levien met datum en tijd en onderwerp van het webinar. 
 • Geef een korte beschrijving van je webinar: wie, wat, wanneer en waarom
 • Levien maakt een registratiepagina met webadres aan
 • Je webinar komt in de etalage op Bibliotheek Campus te staan.
 • Kondig je eigen webinar ook aan in je eigen netwerk.
 • Levien maakt je wegwijs in GoToWebinar.
 • Je start het webinar op het gewenste moment (of roept ‘hellup, Levien!’) 
 • Het webinar wordt opgenomen en daarna op Bibliotheek Campus geplaatst.