Verdiepingstraining BoekStartcoach - communicatie

Als BoekStartcoach moedig je ouders aan om hun kinderen zo vroeg mogelijk boekjes én de Bibliotheek te laten ontdekken. In de (verplichte)basistraining ben je voorbereid op je rol. In die training is aandacht voor de taalontwikkeling van kinderen en hoe je in gesprek gaat over het belang van voorlezen voor de taalontwikkeling met (laagtaalvaardige en laaggeletterde) ouders.

Tilburg: 8 december,  13.00 – 16.00 uur

Voor wie?

Voor BoekStartcocahes die de basistraining hebben gevolgd en enige tijd ervaring hebben opgedaan met het werk in de praktijk op het consultatiebureau. Tijdens deze verdiepingstraining gaan we dieper in op het maken van contact.

Programma

Als Boekstartcoach hoop je op open gesprekjes met ouders waarin je hen het belang van boekjes voor de taalontwikkeling uit kunt leggen en hen kunt prikkelen om gebruik te gaan maken van de bibliotheek.  Dit lijkt makkelijker dan het is. Al voor dat er iets gezegd wordt kan er al spanning voelbaar zijn in een contact. Er kan van alles spelen waardoor ouders niet direct zitten te wachten op een gesprekje met jou. Omdat wij als mens over het algemeen bang zijn om onze kwetsbaarheid te laten zien, stappen we uit zelfbescherming, ongemerkt, in onhandige communicatie.

Wat er dan kan gebeuren tussen jou en de ouder wordt mooi uitgelegd in de Drama Driehoek, een model uit de Transactionele Analyse. Voor je het weet stap je in een van de drie rollen van de Dramadriehoek: die van Aanklager, Redder of Slachtoffer. We doen dit allemaal en het gebeurt de hele dag door. De valkuil om erin te stappen is voor iedereen groot. We geven altijd onze eigen betekenis aan woorden en het gedrag van anderen en we denken al snel te begrijpen wat de ander bedoelt. Worden we ergens door geraakt, dan voelen we ons kleiner, of juist groter worden dan de ander.  Je geeft het op of word je (van binnen) boos. Ook wanneer dit niet wordt uitgesproken is dat wel voelbaar en volgt daarop automatisch een reactie.

Tijdens deze verdiepingstraining zoomen we in op de Dramadriehoek en onderzoeken we hoe je er weer uit kunt stappen.

Uitwisselen
Aan het einde van de training is er ruimte om uit te wisselen over de ervaringen als Boekstartcoach en tips uit te wisselen. Voor deze dag over communicatie neem je ervaringen mee uit jouw praktijk.

Kennis en vaardigheden:
Na afloop van de training:
•    begrijp je wat er gebeurt in de communicatie wanneer mensen zich kwetsbaar voelen
•    krijg je inzicht in de verschillende rollen van de dramadriehoek uit de Transactionele Analyse.
•    Krijg je zicht op jouw eerste neiging wanneer een ouder zich onbereikbaar of juist onvriendelijk opstelt.
•    leer je  hoe je van de Dramadriehoek in de Winnaarsdriehoek kunt stappen.

Trainer

De training wordt verzorgd door José Koster. Zij is ouderschaps- en communicatiedeskundige. Zij doceert, traint en coacht (teams) beroepskrachten en studenten in het onderwijs, welzijn en zorg, in de omgang met ouders en de (onderlinge) communicatie

Investering

De eigen bijdrage is € 75,-

Aanmelden

De nascholing wordt gegeven bij de POI’s Probiblio (Hoofddorp), Rijnbrink (Deventer) en Cubiss (Tilburg). Klik op de datum naar keuze op onderstaande balk om bij je in te schrijven.


Bij te veel inschrijvingen hanteren wij de regel dat er maximaal twee personen per bibliotheek mogen deelnemen.
Zijn er geen beschikbare plaatsen dan kun je hier je belangstelling registeren en word je op de wachtlijst geplaatst.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op boekstart.nl.

Voor informatie over deelname, plaatsing en praktische zaken mail naar: info@bibliotheekcampus.nl

Annulering