Lespakket Like en Cancel voor lees/mediaconsulenten

Wil je kinderen uit groep 8 uitdagen zich te verdiepen in het thema Like en Cancel door met elkaar te discussiëren? Bied dan het gratis lespakket Like en cancel aan.

Het pakket is samengesteld door Stichting Discussiëren Kun Je Leren en Mediasmarties in opdracht van de KB, nationale bibliotheek en word je gratis aangeboden.

Voor wie?

Dit lespakket kunnen lees/mediaconsulenten inzetten in groep 8 van de basisschool.

Dit voor de Week van de Mediawijsheid speciaal ontwikkelde lespakket bestaat uit twee lessen waarmee leerlingen onder leiding van jou (de lees/mediaconsulent) in samenwerking met de leerkracht aan de slag gaan. Tijdens de eerste les staat de stelling ‘Like en volgers zijn slecht voor kinderen’ centraal. In deze les ontlok je een discussie en leren kinderen hun mening te vormen, te uiten en te reageren op de ander. In de tweede les werk je toe naar een oplossingsgerichte dialoog en geef je samen antwoord op de vraag: “Hoe zorgen we ervoor dat iedereen erbij hoort online?” In de les draait het om luisteren, vragen stellen, inlevingsvermogen en empathie. We raden je aan om beide lessen te geven, zodat leerlingen de gelegenheid hebben om goed te oefenen met de spelregels van het discussiëren.

Het doel van deze lessen is kinderen enerzijds bewust maken van het effect van likes, volgers en de cancelcultuur. Dat doen we door ze bewust te laten nadenken en een discussie uit te lokken met behulp van de aanpak van Stichting Discussiëren Kun Je Leren. Door de aanpak te gebruiken van Stichting Discussiëren Kun Je Leren, leren de leerlingen ook gesprekken aan te gaan in kleine en grote groepen, hun mening te beargumenteren etc. De lessen dragen dus niet alleen bij aan Mediawijsheid en Burgerschap, maar zeker ook aan taal en mondelinge vaardigheden van leerlingen.

Materialen

Dit lespakket bestaat uit een training in de vorm van een webinar en handouts:
- Inleiding lespakket Like en Cancel
- Lesbrief 1 en lesbrief 2
- Presentatie les 1 en presentatie les 2
- Kopieerblad
- Ik vind omdat bijvoorbeeld
- Werkblad
- Padlet

Webinar

We verzoeken je vriendelijk deze padlet in te vullen, wanneer je het lespakket hebt gebruikt in de klas. Met deze padlet kunnen we elkaar op de hoogte houden van jullie ervaringen met dit lespakket. We vragen jullie bij deze ook een leuke quote te noteren, die tijdens de les gemaakt werd.

Investering

Dit lespakket is in het kader van de Week van de Mediawijsheid 2022 in opdracht van de KB, nationale bibliotheek ontwikkeld door Stichting Discussiëren Kun Je Leren en Mediasmarties. Voor meer informatie:

Andrea Berkelder | Coördinator Digitale Geletterdheid Jeugd – KB, nationale bibliotheek
andrea.berkelder@kb.nl